Volume: 1 Issue: 1, 12/30/21

Year: 2021

Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi, Ulusal Strateji Araştırmalar Merkezi (ULUSAM) Derneği’nin uluslararası ilişkiler başta olmak üzere eğitim, ekoloji, ekonomi, enerji, insan hakları, siyaset bilimi, sosyal politika, sosyoloji, toplumsal cinsiyet eşitliği ve uluslararası hukuk gibi sosyal bilimlerin çeşitli dallarını disiplinler arası bir yaklaşımla incelenen akademik niteliklere sahip çalışmaları yayımlayarak bilim dünyasına kazandırmayı amaçladığı basılı ve hakemli akademik dergidir.

Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi, Dünya ve Türkiye’de gerçekleşen askeri, ekonomik, kültürel, teknolojik ve toplumsal süreçlerin Türkiye’ye etkileri izleme ve analiz etmeye yönelik makaleler, raporlar ve röportajlar yayımlayarak Türkçe literatürün zenginleşmesini sağlama, Türkiye’nin ulusal çıkarları doğrultusunda stratejik hedefler oluşturma ve disiplinler arası çalışmayı teşvik etmek üzerine kuruludur. Bu sebeple Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi açık erişim politikasını benimsemektedir. 

Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi, yılda iki sayı olarak basılı ve internet ortamında yayımlanır. Dergi, uluslararası ilişkiler başta olmak üzere eğitim, ekoloji, ekonomi, enerji, insan hakları, siyaset bilimi, sosyal politika, sosyoloji, toplumsal cinsiyet eşitliği ve uluslararası hukuk gibi sosyal bilimler alanında gerçekleştirilen akademik çalışmaları kapsamaktadır.

Dergiye gönderilen akademik çalışmalar, daha önce yayınlanmamış veya herhangi bir yayın sürecine girmemiş özgün çalışmalar olmalıdır. Dergiye gönderilen bilimsel çalışmalar, Hakem Kurulu’nun değerlendirmesinden sonra yayınlanır. Yayınlanan akademik çalışmaların bütün yayın hakları dergiye aittir. Yayınlanan yazıların içerik sorumluluğu yazara aittir.

Dergiye gönderilen makaleler, kaynakça dahil en fazla 10000 kelime olmalıdır. Türkçe özet çalışmanın amacını, kapsamını ve sonuçlarını yansıtmalıdır. Özet en az 100, en fazla 400 kelime uzunlukta olmalı, özetin bir satır altına en az üç, en fazla altı kelimeden oluşan Türkçe anahtar kelimeler yazılmalıdır. Ayrıca özetin, başlığın ve anahtar kelimelerin İngilizceleri de bulunmalıdır. Yabancı dilde yazılan makalelerde de Türkçe, İngilizce ve yazılan dilde başlık, özet ve anahtar kelimeler yer almalıdır. Yabancı dildeki özetlerde dil yanlışları olmamasına özen gösterilmelidir.

Makalenin üst başlığı büyük harf ve koyu; alt başlıkların ise ilk harfleri büyük harfle yazılmalıdır. Makale içinde en fazla ikili alt başlık sistemi kullanılmalıdır. Alt başlıklar koyu ve kelimelerin ilk harfleri büyük harfle, alt başlığa bağlı ara başlıklar ise sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük harfle diğerleri küçük harfle yazılmalıdır. Yazar veya yazarların isimleri, üst başlığın altında sağa yaslı olarak yazılmalıdır. Yazar veya yazarların unvan, kurum ve iletişim bilgileri ilk sayfada belirtilmelidir.

Akademik çalışmalar, Microsoft Office Word programında, A4 kağıt boyutunda, “Cambria” karakterinde, 11 punto yazı tipi boyutun ve 1 satır aralığı sayfa yapısı ile yazılmalıdır. Kaynakça ise 9 punto yazı tipi boyutu ve 1 satır aralığıyla yazılmalıdır.

Hem metin içi atıflarda hem de kaynakçada ULUSAM tarafından yayınlanan “ULUSAM Yazım Kılavuzu” adlı kitapçıkta belitilen yazım kuralları uygulanmaktadır. (Örnekler için https://www.ulusam.com/yazim-kilavuzu/ web adresine başvurulabilir.) Bu kurallara uygun olmayan makaleler yazarlarına düzeltme için geri gönderilir.

Metin içi ve kaynakça gösterimi şu şekildedir:

Atıf ve Kaynakça Örnekleri:

Kitap

Kitap: Tek yazarlı

Metin içi atıf için: (Lewis, 2015: 29)

Kaynakça için: Lewis, B. (2015). Ortadoğu: İki bin yıllık Ortadoğu tarihi. Ankara: Arkadaş Yayınevi.

Kitap: İki yazarlı

Metin içi atıf için: (Brown ve Ainley, 2013: 16)

Kaynakça için: Brown, C., ve Ainley, K. (2013). Uluslararası ilişkileri anlamak. İstanbul: Sümer Kitapevi.

Kitap: Üç ve daha fazla yazarlı

Metin içi atıf için: (Aydınlı, Kurubaş ve Özdemir, 2015: 6); Takip eden atıflar (Aydınlı ve diğerleri, 2015: 26)

Kaynakça için: Aydınlı, E., Kurubaş, E. Ve Özdemir, H. (2015). Yöntem, kuram, komplo: Türk uluslararası ilişkiler disiplininde vizyon arayışları. İstanbul: Küre Yayınları.

Kitap: Editörlü

Metin içi atıf: (Oran, 2015: 129)

Kaynakça için: Oran, B. (Ed.). (2015). Türk dış politikası: Kurtuluş Savaşından bugüne olgular, belgeler, yorumlar. İstanbul: İletişim Yayınları.

Kitap: Çeviri

Metin içi atıf: (Buzan, 2015:61)

Kaynakça için: Buzan, B. (2015). Uluslararası ilişkilerde İngiliz Okulu. (Çev. H. Özdemir). İstanbul: Uluslararası İlişkiler Kütüphanesi Derneği. (Orijinal yayın tarihi, 1988).

Kitap bölümü

Metin içi atıf: (Okur ve Ongur, 2015:295)

Kaynakça için: Okur, M. A. ve Ongur, H. Ö. (2015). Uluslararası ilişkilerde eleştirel teori. R. Gözen (Ed.), Uluslararası ilişkiler teorileri içinde (291-322. ss). İstanbul: İletişim Yayınları.

Makale

Basılı Dergi makalesi: Tek Yazarlı

Metin içi atıf için: (Yılmaz, 2021: 35) ]

Kaynakça için: Yılmaz, D. (2021). Türkiye’nin enerji politikası ve altyapısı bağlamında enerji hub potansiyeli. Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi, 1(1), 33-48.

Basılı Dergi makalesi: İki yazarlı

Metin içi atıf için: (Kaşıkırık ve Gülümser, 2021: 61)

Kaynakça için: Kaşıkırık, A. ve Gülümser, I. (2021). Toplumsal cinsiyet eşitliğinin anayasalara ve uluslararası sözleşmelere yansıması, Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi, 1(1), 59-69.

Basılı Dergi makalesi: 2’den fazla yazarlı

Metin içi atıf için: (Atay, Baş ve Kafkas, 2022: 29); Takip eden atıf: (Yılmaz ve diğerleri, 2022:34)

Kaynakça için: Atay, M., Baş, P., ve Kafkas, M. (2022). Ahıska Türklerinin diaspora ve lobicilik çalışmaları, Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi, 3(1), 16-61.

Elektronik Dergi makalesi: Tek Yazarlı

Metin içi atıf için: (Yılmaz, 2021: 35) ]

Kaynakça için: Yılmaz, D. (2021). Türkiye’nin enerji politikası ve altyapısı bağlamında enerji hub potansiyeli. Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi, 1(1), 33-48. DOI linki veya Erişim adresi

Elektronik Dergi makalesi: İki yazarlı

Metin içi atıf için: (Kaşıkırık ve Gülümser, 2021: 61)

Kaynakça için: Kaşıkırık, A. ve Gülümser, I. (2021). Toplumsal cinsiyet eşitliğinin anayasalara ve uluslararası sözleşmelere yansıması, Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi, 1(1), 59-69. DOI linki veya Erişim adresi

Elektronik Dergi makalesi: 2’den fazla yazarlı

Metin içi atıf için: (Atay, Baş ve Kafkas, 2022: 29); Takip eden atıf: (Yılmaz ve diğerleri, 2022:34)

Kaynakça için: Atay, M., Baş, P. ve Kakas, M. (2022). Ahıska Türklerinin diaspora ve lobicilik çalışmaları, Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi, 3(1), 16-61. DOI linki veya Erişim adresi

Rapor

Basılı

Metin içi atıf: (Atay, 2021:67)

Kaynakça için: Demir, Ş. (2021). Yıllık toplumsal cinsiyet eşitliği raporu: 2020 yılı. Bursa: Ulusal Strateji Araştırmaları Merkezi.

Elektronik

Metin içi atıf: (Türkiye İstatistik Kurumu [TÜİK], 2021:67); takip eden atıf: (TÜİK, 2022:69)

Kaynakça için: Türkiye İstatistik Kurumu. (2021). Faaliyet raporu: 2020 mali yılı. Erişim adresi

Tez

Metin içi atıf: (Manaflı, 2021: 129)

Kaynakça için: Manaflı, T. (2021). Uluslararası ilişkiler teorilerinde neoliberalizm: Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRICS karşılaştırması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa.

Resmi Gazete

Metin içi atıf: (Birleşmiş Milletler Andlaşması, 1945, 9238)

Kaynakça için: Birleşmiş Milletler Andlaşması. (1945). T.C. Resmi Gazete (6092, 24 Ağustos 1945).

Sempozyum Bildirisi

Metin içi atıf: (Kav, 2019:29)

Kaynakça için: Kav, G. (2019). Sivil toplumda kadının mücadelesi. D. Yılmaz ve Ş. Demir (Editör), Birinci Toplumsal Adalet Sempozyumu Bildiri Kitabı içinde (25-35. ss.). Bursa: ULUSAM Yayınları.

Web Kaynak

Web sayfası- Yazarı belli olmayan

Metin içi atıf (T.C. Dışişleri Bakanlığı, 2020)

Kaynakça için: T.C. Dışişleri Bakanlığı (01.01.2022). Almanya’da bir Müslüman mezarlığına yönelik gerçekleştirilen saldırı hk. https://www.mfa.gov.tr/no_-1_-almanya-da-bir-musluman-mezarligina-yonelik-gerceklestirilen-saldiri-hk.tr.mfa/ Erişim tarihi

Web sayfası- Yazarı beli

Agezova, S. ve Yılmaz, D. (2020). “ABD’deki Siyahi Karşıtlığı: George Floyd Olayları”, https://www.ulusam.org.tr/abddeki-siyahi-karsitligi/ Erişim tarihi.

Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi’nin, yayın sürecine dâhil olan tüm taraflarının (yayıncı, editör, yazar(lar) ve hakemler) etik ilkelere uygun karar vermesi gerekir. Bu bağlamda Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi’ne ait yayın sürecinin tüm bileşenlerinin, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics, COPE) (https://publicationethics.org/) kılavuzları ve politikaları doğrultusunda etik ilkelere uyması gerekmektedir.

Sisteme yüklenmiş makaleler, amaç ve kapsam yönünden yayın kurulu tarafından ön incelemeye alınır. Yayına uygun görülen makaleler geniş bir panelden seçilmiş araştırmacılardan oluşan hakemlere gönderilir. Makalelerin değerlendirilmesinde “Kör Hakemlik” politikası uygulanır. Hakemler, çalışmaları değerlendirme sonucunda “kabul”, “düzeltme” veya “ret” kararı verebilirler.

Dergiye gönderilen yazılar, yazım ve yayın ilkelerine uygun olmadığı takdirde yazarına iade edilir.

Yazarlara İlişkin Etik Sorumluluklar

Türkiye Politik ÇalışmalarDergisi’ne başvuran tüm yazarların uluslararası standartlara gönüllü olarak uyması gerekir. Dergimize çalışmalarını gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uymaları beklenmektedir:

Türkiye Politik ÇalışmalarDergisi’nde yayına kabul edilen makalelerin telif hakları dergiye ait olup, yayınlanan makalelerin içerikleri ile ilgili her türlü yasal sorumluluklar yazar(lar)a aittir.
Dergiye gönderilen çalışmaların özgün olması beklenmektedir. İntihal, sahtecilik, uydurmacılık, uygunsuz veri manipülasyonu, yinelenen yayın vs. olmamalıdır. Yazar(lar)ın başka çalışmalarından yararlandıkları veya kullandıkları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
Yazar(lar)dan değerlendirme sürecinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir. Ham veriler talep edildiği durumlarda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
Yazar(lar) makalede kullandıkları verilerin kullanım haklarına sahip olmalıdır. Yazar(lar)ın araştırma ile ilgili (veri toplama, başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf vb. kullanımı için) gerekli kurum/kuruluş ve/veya sahiplerinden izinlerin alınması ve yayın kurulu tarafından talep edildiği durumlarda ibraz edilmesi gerekmektedir. Etik kurul izinleri alınması durumunda, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığına dair belge istendiği takdirde ibraz edilmelidir.
Araştırmacılar, araştırmada kullandıkları yöntem(ler)i, yayınlarında sundukları verileri, bulguları, derginin yayın kıstaslarına uyumlarını dikkatlice kontrol etmelidirler.
Yazarlar başkalarının eserlerini atıflarda doğru bir şekilde temsil etmelidirler. Yazarlar, atıf yapılan çalışmayı görmedikleri takdirde, başka yayınlardan referansları kopyalamamalıdırlar.
Yazarlar yazılarda kullanacakları telif hakkı malzemesi olan materyaller (tablo, şekil, resim vb.) için sahiplerinden izin almalıdırlar.
Yazar(lar)ın yayınlanmış eserinde önemli bir hata veya yanlışlık olduğunu fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı beklemeksizin bilgilendirmeli; düzeltme veya geri çekme durumunda editörle işbirliği içerisinde olmalıdır.
Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvurusunda bulunduramaz. Başka bir dergide, başka bir dilde yayınlanmış makaleler, ayrıca tam metni yayınlanmış bildiriler Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi’ne gönderilemez.
Değerlendirmeye alınmış bir çalışma için yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi değiştirilme teklifleri yapılamaz.
Dergiye gelen makaleler Ithendicate programıyla kontrol edilir. Herhangi bir intihal durumunda yazılar yayına kabul edilmez. Makalelerde intihal gibi ihlaller tespit edildiğinde, bu durum makale yazar(lar)ının çalıştığı kuruma resmi yollardan bildirilir ve makale reddedilir.
Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi yayın kurallarına göre makalelerde benzerlik oranı, yöntem ve kaynakça hariç, tek kaynaktan %3’ü, toplamda ise %20’yi geçmemelidir.
Hakemlere İlişkin Etik Uygulamalar

Dergide çift körleme sistemine göre hakemlik uygulanmaktadır. Yazarların hakemlerden, hakemlerin yazarlardan haberdar olması engellenmektedir.
Hakemler atanırken gönderilen makale veya çalışma ile doğrudan ilişkili uzmanlara gönderilmektedir.
Disiplinler arası çalışmalarda hakem atamaları, makalenin içeriğindeki alanlara uygun olarak farklı hakemlere gönderilmekte; objektiflik korunmaya çalışılmaktadır.
Atanan 2 asıl hakem değerlendirilmesindeki görüş farklılığı durumunda yazı, atanacak olan 3. yedek hakeme gönderilir. 3. hakemin değerlendirilmesine bağlı olarak yazının yayınlanıp yayınlanmayacağı belirlenir.
Hakemler tarafından değerlendirme formlarında makalelere ait eksiklikler açıkça ifade edilmeli, gerekçeler iyi belirlenmeli ve yazarlara bu konuda net dönütler verilmelidir.
Hakem eleştiri ve önerileri uygun bir üslupla ifade edilmelidir.
Hakemler kendilerine verilen süre içerisinde değerlendirmelerini yapmalıdırlar. Süre aşımında yayın kurulu tarafından yeni hakem atanır.
Hakemler de yazarlar gibi çıkar çatışması fark ettikleri aşamada dergi yönetimini uyarmakla yükümlüdür.
Dergi Editörleri için En İyi Pratik Uygulamalar Kılavuzu (COPE Best Practice Guidelins for Journal Editors) esas alınacaktır.
Editörler ve Yayın Kuruluna İlişkin Etik Sorumluluklar

Editörler; dergi yayın politikasına bağlı olarak “Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci” politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler yayınlanmak üzere gönderilen her bir çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar. Ayrıca yayınlanacak olan her bir makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

Yayın Kurulu; gönderilen tüm yazılara ilişkin bilgileri gizli tutmalı; derginin kalitesini yükseltmek için çaba sarf etmeli; bilimsel kaliteye ve orijinalliğe en üst düzeyde önem vermeli; gerektiğinde düzeltmeler, açıklamalar, geri çekilmeler ve özürler yayınlamaya her zaman hazır olmalıdır. Ayrıca yazılar için yayın kararları almaktan sorumludurlar.

Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi, kullanıcı veya kurumların içeriği bedelsiz olarak kullanabildiği açık erişimli bir dergidir. Kullanıcıların tam metinlerin içeriğini okuma, yükleme, kopyalama, arama ve bağlantı yaparken yayıncı veya yazar(lar)dan önceden izin almasına gerek yoktur.

Sorumluluk

Yayınlanan yazılardaki görüş ve düşünceler yazarlara ait olup derginin görüş ve düşüncelerini yansıtmaz.

Arşivleme ve Gizlilik Beyanı

Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi’nde yayınlanmak üzere gönderilen tüm makaleler ve bu makalelerin hakem raporları arşivlenmektedir. Arşivde bulunan makaleler, hakem raporları ve kişisel bilgiler 3. şahıslarla paylaşılmaz.

Dergide yayınlanan eserin yazarına iki adet ücretsiz dergi verilir. Yazarlara, telif ücreti ödenmemektedir. Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi açık erişim politikasını benimsemektedir.

Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Yazarlara, telif ücreti ödenmemekle birlikte makale yayımlanma ücreti de alınmamaktadır. Türkiye Politik Çalışmalar Dergisi açık erişim politikasını benimsemektedir.

Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.